thefascinatingmonster.blogg.se

Här kommer jag att berätta om mötet med en psykopat. Hur allt gick till, hur det kändes och hur det slutade.

HUR ÄR DET ATT TOTALT SAKNA EMPATI?

Publicerad 2014-11-04 00:25:40 i Allmänt,


Tja...det kan vi, normala människor, bara spekulera i.

Men om jag skulle, utefter mina tankegångar, försöka förklara hur psykopatens värld ser ut så skulle jag vilja prova en liknelse. Får se om ni tycker att den är bra eller om jag bara gör det krångligt...

Normala människor följer regler - skrivna och oskrivna.

En del regler följer vi för att det är olagligt att inte göra det...andra för att vår moral och empati säger att vi inte skulle kunna leva med oss själva om vi bröt mot dessa regler. Vi skulle få dåligt samvete om vi bröt mot dom.

En psykopat lider aldrig av dåligt samvete.

Om vi liknar samvetet vid fysisk smärta så är normala människor, i allra högsta grad, benägna att känna smärta...medan psykopaten inte är det. 

Däremot är inte psykopaten Stålmannen. Även om han inte känner smärta så kan han ändå bli fysiskt påverkad av sina handlingar.

Om vi då låtsas att priset för det vi vill ha är smärta (dåligt samvete) och graden av smärta ökar ju dyrare saker vi vill ha så ser det ut ungefär såhär:

Vi tar tre olika saker och förutsättningen är att förse sig med det på ett olagligt eller ickeschysst sätt. 

En snygg jacka, din bäste väns partner, en miljon kronor.

Vad du behöver göra för att få dessa saker är att lägga din hand på en glödhet spisplatta...olika länge beroende på vad det är du vill ha. 

Priset är smärta...men också rent praktiska konsekvenser som brännsår.

* För att få den där jackan måste du lägga handen på plattan en kort stund. Dock länge nog för att få en och annan brännblåsa. 

En normal människa kan absolut tycka att det är värt det. Det svider lite, men det är ändå överkomligt.

En psykopat tvekar inte. Det gör ju inte det minsta ont så det är ett lätt val.

* För att få din bästa väns partner (i säng...eller att lämna din vän och gå till dig istället) måste handen vara på plattan en längre stund. 

En normal människa tvekar... Det kommer absolut att göra ont. Och det kommer att bli söligt. Brännsår som hindrar användningen av handen ett bra tag framöver. De flesta avstår...några tycker att det är värt det.

En psykopat överväger en bråkdels sekund. Det gör ju inte ont och va'fan...lite besvärligt blir det ett tag, men det läker ju.

* Den där miljonen. Ja, för att få den riskerar man faktiskt att bli av med handen. Det kommer att göra ont av bara helvete och har man otur blir man handikappad för resten av livet.

En normal människa drar gränsen där. Det är helt enkelt inte värt det.

Men när det gäller psykopaten är det inte lika självklart... En s.k vardagspsykopat avstår förmodligen. Inte p.g.a smärtan. Han känner fortfarande ingen smärta, men att riskera att förlora handen (sitt bekväma liv)? Njae...det är det nog ändå inte värt. 

De psykopater som hamnat i fängelse är de som "gamblar". Dom chansar på att dom klarar handen...men förlorar. Dvs. dom hamnar i fängelse för att ha stulit miljonen. Dock fortfarande utan att ha dåligt samvete.


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela